© TEK STİL DERGİ

Dijital çağın global köylüleri olmalıyız

Günlük yaşamımızın önemli bir kısmını dijital ortamlar oluşturmaya başladı. Çocuklarımız dijitalin yerlisi olarak doğrudan internet çağına doğdular. Bizler ise dijitalin ancak göçmeni olabiliyoruz.

Çoğumuzun çocukluğunda evlerinde siyah beyaz bir televizyon bile yoktu. Bugün elimizden düşürmediğimiz telefonlarımız hem iletişim aracımız, hem bankamız, hem oyuncağımız, hem de alışkanlıklarımızı şekillendiren birer gönüllü prangamız halini almıştır. Süreç ise devam etmekte dijital iletişim de kendi içinde inanılmaz bir hızla dönüşmekte, gelişmektedir. Bu dönüşüm tüm araç ve süreçlerin yakınsaması ile şekillenmekte ve yeni dijital dünyalar doğurmaktadır. 

Bilginin hayatımızın merkezinde konumlanladığını yadsımak için ancak hayattan izole olmuş farklı bir çağı yaşıyor olmak gerekir. Hayatın içindeysek bilgi ve iletişim yaşam gerçeklerimizdir. Artık bilgiyi edinmek kadar onu işlemek ve kullanışlı bir ürün haline getirmek fark yaratan unsur halini almaktadır. İngilizce bilen biri olmak eskiden bir ayrıcalıkken günümüzde dijitalin yerlisi için sıradan bir durum halini almıştır. Gelişmiş çeviri programları dil bilmeyi ayrıcalık olmaktan bile çıkarmaktadır. Yapay zeka sistemleri hayatımız girmekte, bizim için yazmakta, bizim için resmetmektedir. Belki de bu ve benzeri bir çok yazı bile doğru veriler girilerek bir yapay zeka ile üretilebilir hale gelmiştir. 

Peki nasıl farklı olacağız? Nasıl başarılı olacağız?

Her ne kadar çağımıza bir çok isim verilse bile ben bu çağın en büyük fark yaratan unsurunun iletişim olduğuna inanıyorum. Marshall Mc Luhan dünyanın global bir köye dönüştüğünü söylemiş ve bilgi toplumu kavramından bahsetmiştir. Bilgi toplumu, bilginin sermaye, hammadde, enerji ve insan gücü gibi üretim unsurlarından birine dönüştüğü, ekonomide hammadde ve ürün olarak kullanıldığı ve iletişim teknolojilerinin her alanda kullanıldığı toplum yapısı olarak ifade edilebilir. 

Bilgi toplumunun da ötesinde bir iletişimsel bağlantı çağında oluğumuzu düşünmekteyim. Semantik bütünlüğü sağlamak için mecraları ve ürettikleri verileride kapsayan bütüncül bir yaklaşımla iletişimi kullanabilmeliyiz. 

Günümüz global köyünde işler değişmektedir. Yakın gelecekte bugün alışık olduğumuz bir çok meslek hükmünü yitirecek ve yeni meslekler hayatımızın rutini halini alacaktır. Artık teknik verilerin bile açık kaynak kodlar ile paylaşıldığı bir yaşam alanında fark yaratan unsur etkili iletişim kabiliyetine sahip özgür zihinlerdir. Ancak bu yaklaşım bizleri başarıya daha da ötesine mutlu birer birey olmaya yönlendirecektir. Bizler de yerel değerlerimizi yaşatmalı ve bu dijital çağın global köylüleri olmalıyız.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER