Malatya’da konteyner çarşılar kuruldu
GündemDepremlerden etkilenen Malatya’da iş yerleri yıkılan ya da hasar gören esnaf için oluşturulan konteyner çarşılardaki iş yerleri, çekilen kuralarla hak sahiplerine teslim ediliyor. Konteyner çarşılarla birlikte esnaf Malatya’nın yeniden ayağa kalkacağını söylüyor.
6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya’da yapımı tamamlanan konteyner çarşılara esnafın yerleştirilmesi sürüyor. Kentin muhtelif noktalarında oluşturulan çarşıların bir kısmı hizmete vermeye başlarken diğerlerinde ise altyapı çalışmaları devam ediyor. Depremlerde kent merkezi Akpınar Meydanı’ndaki işyeri hasar alan daha sonra çekilen kura sonucu konteyner çarşıda faaliyet göstermeye başlayan eczacı Metin Tay, "1992 yılından beri Akpınar Meydanı’ndaydım. 6 Şubat depremlerinde Malatya’nın çoğu yerinin yıkılması, ağır hasarlı olması özellikle çarşı merkezindeki iş yerlerinin büyük hasar alması nedeniyle biraz hayat durdu. Daha sonra devletimizin katkılarıyla konteyner çarşılar yapılmaya başlandı. Burasıda cumhuriyet meydanı hızlı bir şekilde çarşı oluşturuldu kura neticesinde bize de yer çıktı. Bugün ilk günümüz konteyner çarşıların kurulumları sürüyor. Bu çalışmalardan sonra ticaret başlarsa hayatta normale dönecek il dışına çıkan insanlarımız da gelecek. Malatya doğuya açılan tek kapı Malatya’mızın hızlı bir şekilde toparlanmasını bekliyoruz. Devletimiz ve milletimizin sahip çıkmasıyla olacaktır bu” dedi
MALATYA’YI YENİDEN AYAĞA KALDIRACAĞIZ
Çarşı esnafı Ergün Akdeniz ise depremlerde iş yerlerinin yıkıldığını aktararak, "6 Şubat depremlerinden iş yerimiz yıkıldı. Daha sonraki süreçte kura sonucu tahsis edilen konteyner çarşıda faaliyetimize başladık. Malatya’nın yeniden ayağa kalkması için çaba sarf edeceğiz. Henüz çok fazla yoğunluk yok esnaf arkadaşlar da yeni yeni geliyor iş yerlerini kuruyor vatandaşlar da öğrendikçe memlekete döndükçe buraların hareketlenmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
ARTIK ADRESİMİZ BELLİ
Depremde iş yerlerinin yıkılmasının ardından bir süreliğine kent dışına çıkış yapan esnaf Haluk Özpolat da, ”Fuzuli caddesindeki iş yerimiz ağır hasardan dolayı yıkıldı iki aydır kent dışındaydık konteyner çarşıdan iş yeri çıktığı söylediler devletimiz sağ olsun. Sakinlik var ama en azından adresimiz belli. Allah yardımız olsun devletimiz elinden geleni yapıyor iyi de olacak biraz sabretmek lazım” şeklinde konuştu
ESNAF ARKADAŞLARIMIZ TEK TEK GELİYOR
Konteyner çarşıya yerleştirilen bir diğer esnaf Suat Buday ise "6 Şubat’taki depremlerde iş yerimiz yıkıldı çok şükür devletimiz de bizlere konteyner çarşı kurdu. Çarşımızda dükkanımızı açtık esnaf arkadaşlar tek tek geliyor . Kanayan yaramız kabuk bağlıyor devletimiz ve halkımız el ele verdi şu an kanayan yarımızı durduruyor çok şükür işlerimizde oluyor sıkıntı yok“diye konuştu
MALATYA’DA TARİHİ ÇARŞI’YA İLGİ ARTTI
Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım yaşayan Malatya’da kent merkezi adeta enkaza dönerken, kentin simgelerinden tarihi Kapalı Çarşı ise depremlerden etkilenmedi. 1970’li yılların başlarında hizmet vermeye başlayan yaklaşık 160 işyerinin bulunduğu tarihi çarşı aradan geçen yarım asırda kentin en uğrak noktalarından biri olmayı sürdürürken, depremlerden sonra bu ilgi daha arttı. Kent merkezindeki iş yerlerinin yıkılmasının ardından tarihi çarşıya taşınan kuyumcu esnafı Murat Turhan, “PTT Caddesi’nde bulunan dükkanımız depremde çöktü. Daha sonra kapalı çarşıya geldik burada faaliyet gösteriyoruz. Vatandaşların buraya büyük bir ilgisi var ve genel incelemelerde çarşının zeminin çok sağlam olduğu belirlendi. Burada memnunuz çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi
KAPALI ÇARŞI DEPREMDE ZARAR GÖRMEDİ
Kapalı Çarşı’da uzun yıllardır hizmet veren bir başka esnaf Nihat Selim Yaz ise "1976’dan beri çarşıdan hizmet etmekteyiz. Depremler 11 ili olduğu gibi Malatya’mızı da etkiledi. Çok şükür çarşımız bir zayiat görmeden depremi atlattı. Deprem sonrası halkımızın bir kısmı kent dışarısına çıkmıştı yavaş yavaş dönüşler başladı. Biz de çarşımızda halkımıza hizmet etmek için bekliyoruz. İşlerimiz iyi gidecek inşallah” ifadelerini kullandı.
Esnaf Fırat Tuluk da, "7 yıldır tarihi çarşıda esnaflık yapıyorum. Depremden sonra kent merkezindeki dükkanlar yıkılınca kapalı çarşıya daha fazla bir rağbet oluştu. Çok şükür iş yerimiz fena değil. Birçok esnaf arkadaşımız iş yerlerini bölerek depremden etkilenen esnafa verdi. Merkezde esnaf azalınca ister istemez bir hareketliliğimiz var şu anda, çarşımız sağlam rağbet de var" diye konuştu.
300 BİN EKMEK ÜCRETSİZ OLARAK DAĞILIYOR
Malatya Büyükşehir Belediyesi Ekmek ve Gıda Sanayi A.Ş (MEGSAŞ), 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından vatandaşlarının yanında olan Büyükşehir Belediyesi ücretsiz ekmek dağıtımına devam ediyor. MEGSAŞ tarafından günlük olarak üretimi yapılan yaklaşık 300 bin civarında ekmek, Kızılay, AFAD, BELSOS ve yardım kuruluşlarının dağıtımıyla birlikte MEGSAŞ’a ait olan 10 büfeden de vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılıyor.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın talimatlarıyla kişi başı 4 ekmek olacak şekilde ücretsiz ekmek dağıtımını gerçekleştiriliyor. Malatya’nın 10 noktasında, Büyükşehir Belediyesi’ne ait Gelincik Tepe, Tandoğan, Yeşilyurt Gedik, Çöşnük, Onbin Konutlar, Yeşiltepe, Paşa Köşkü, Eski Malatya Alacakapı, TOKİ Beydağı ve MEGSAŞ Ekmek Fabrikası Taştepe büfelerde vatandaşlara ücretsiz ekmek temin edebiliyorlar.
İlginizi Çekebilir