Hatay’ın ipekleri destek bekliyor
Hatay'ın Defne ilçesinde unutulmaya yüz tutan ipek böceği yetiştiriciliğini yaşatmak için kurulan "Koza Evi"nde eğitmenlik yapan Fulya Kadıoğlu, depremde hasar gören atölyenin eski günlerine dönmesi için destek bekliyor. Depremden önce ipek dokuma atölyesinde eğitmenlik ve dokumacılık yapan Fulya Kadıoğlu, 2014'ten beri ipek böceği yetiştiriciliği ve dokumacılık yapılan "Koza Evi"nin depremde hasar gördüğünü söyledi.
Geçmişi çok eskilere dayanan İpek Böcekçiliği, yoğun emek sarf edilerek yapılan bir iş. Geçmişte Samandağ ve Harbiye’ye bağlı köylerin çoğunda hemen hemen her evde üretilen ve beslenen ipek böcekçiliğinin bugün artık yok olmak üzere olan geleneksel mesleklerimizden. Hatay’da ipek böceği kozası ile ipek üretimi tarihe karışırken baba mesleği diye devam etmeye çalışan bazı aileler tarafından yaşatılmaya çalışılıyor.İpek kumaşı çok sağlam ve dayanıklıdır. Ses ötesi concorde uçaklarının burnundaki kaplamada ve çelik yeleklerde kullanılıyor.
HEM GİYİM HEM DE SİLAH SANAYİNDE KULLANILIYOR
Yakın döneme kadar yalnızca giyim sanayi de kullanılan ipek böylece silah sanayine de girmiş oldu. Dayanıklılığı ise 20 yıl. Hatay’da dokumacılık ahşap tezgahlarda, çözgü ipleri uçlarına tahta çubuklar ve çakıl taşları bağlanıp gerilerek yapılır. Hatay’ın Samandağ ve Harbiye’nin köyleri dokumacılıkla ünlüdür. Bu köylerde üretilen ürünler çarşaf, pike ve cibinliktir.
Hatay'ın Defne ilçesinde unutulmaya yüz tutan ipek böceği yetiştiriciliğini yaşatmak için kurulan "Koza Evi"nde eğitmenlik yapan Fulya Kadıoğlu, depremde hasar gören atölyenin eski günlerine dönmesi için destek bekliyor. Defne ilçesindeki "Koza Evi"ni kuran ipek dokuma sanatçısı Tülay Genç ve kızı Fulya Kadıoğlu, depremin ardından kentte ipek böceği yetiştiriciliğinin devam etmesi için kolları sıvadı.
2014’TEN BU YANA İPEK DOKUMACILIĞI YAPIYOR
"Koza Evi"nde daha önce üretilen ipek kumaş, şal ve peştamal gibi ürünler sosyal medya hesaplarından satışa sunulurken, anne kız da zaman zaman geleneksel tezgahların başına geçerek dokumacılığa devam etmeye çalışıyor. Depremden önce ipek dokuma atölyesinde eğitmenlik ve dokumacılık yapan Fulya Kadıoğlu, 2014'ten beri ipek böceği yetiştiriciliği ve dokumacılık yapılan "Koza Evi"nin depremde hasar gördüğünü söyledi.
2 AY BOYUNCA BÖCEKLERİ BESLEDİK
Normalde mart ayında yumurtadan çıkardıkları ipek böceklerini nisan başında dut yaprağıyla beslemeye başladıklarını anlatan Kadıoğlu, depremde yıkılan binalardan çıkan tozun yaprakları kirlettiğini belirtti. Kadıoğlu, ipek böceklerinin tozlu, ıslak yaprakları yemediğini dile getirerek, "Bu nedenle bu sene nasıl yapacağız bilmiyorum. İnşallah besleyebiliriz" dedi. Yaklaşık 2 ay boyunca böcekleri beslediklerini belirten Kadıoğlu, sonraki süreçte de üretilen ipliklerin dokumasını yaptıklarını anlattı.
KOZA EVİ’Nİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ
Yaklaşık 2 kelebekten 50-60 yumurta çıktığını anlatan Kadıoğlu, "Yani biz onları her sene katlayarak artırmaya çalışıyoruz. Bu sene uyandıramazsak yumurtalarımızı artıramayacağız, aynı sayıda kalmış olacağız ve ipliğimizde de sıkıntı olacak. Yani iplik de üretememiş olacağız" diye konuştu. Kadıoğlu, "Hatay sarısı" olarak bilinen ipek böceği türünü 2015'ten beri çoğalttıklarına değinerek, şöyle devam etti: "Yumurtaları uyanmamaları için soğuk bir ortamda muhafaza ediyoruz. Tohumları çoğaltıp Hatay'daki kadınlara dağıtmayı planlıyoruz. Bu sene besleyebilmemiz için belirli bir sıcaklığa ihtiyacımız var. Bunu Koza Evi'nde artık yapabilmemiz pek mümkün değil. Koza Evi'ni tekrar inşa edip yeniden bir şeyler yapmak istiyoruz."
DOKUMAYA DEVAM ETMEK İSTİYORUZ
Kadıoğlu, ipek böceklerini her yıl gelir elde etmeleri için kadınlara dağıttıklarını, Defne Belediyesi ile açtıkları kurs merkezinde kadınlara ipek dokuma eğitimi de verdiklerini belirterek, şunları söyledi: "Hem böcek yetiştiriciliği için hem de kadınların dokuma yapmaya devam edebilmesi için destek gerekiyor. Elimizden geleni biz tabii ki yapmaya çalışacağız. Elimizde geçen dönemde yaptığımız ürünlerimiz var. Onları bir şekilde eritmeye çalışacağız. Atölyemizin devamlılığını sağlayabilmek için desteklerle hem böcek yetiştiriciliği hem de dokumaya devam etmek istiyoruz."
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- QNB Türkiye, QNB Plus ile Müşterilerine Bir Adım Daha Yaklaşıyor
- Samsung Galaxy AI ile gerçek yapay zekâ arkadaşına doğru ilk adım
- Merakla beklenen ve Türkiye’de üretilen Yeni Transporter satışa sunuldu
- İhracatın Finansmanında Yeni Dönem: İGE ve EBRD Arasında Stratejik İş birliği
- Türkiye’de Ücretli Çalışan Sayısı Rekor Kırıyor: Yıllık Artış %2,5!
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.