İstanbul
04 Nisan, 2025, Cuma
  • DOLAR
    27.04
  • EURO
    29.77
  • ALTIN
    1668.5
  • BIST
    7424.96
  • BTC
    29384.05$

İthalat Patladı, İhracat Daraldı: Ayakkabı Sektörüne Acil Destek Şart

İthalat Patladı, İhracat Daraldı: Ayakkabı Sektörüne Acil Destek Şart
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, 2025’in ilk ayında ayakkabı dış ticaret açığının 120 milyon dolara ulaştığını açıkladı. İthalatın geçen yıl üç kat arttığını belirten İçten, ithalata getirilen ek vergi ve istihdam desteklerinin sektöre nefes aldırdığını, ancak uzun vadeli önlemler gerektiğini vurguladı.

Avrupa’nın en büyük ayakkabı fuarı AYMOD’un açılışında konuşan Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, sektörde yaşanan dış ticaret açığına dikkat çekti. 2024 yılı boyunca toplamda 550 milyon dolar olan cari açığın, 2025’in sadece ilk ayında 120 milyon dolara ulaştığını belirten İçten, sektörün zor bir süreçten geçtiğini vurguladı.

İTHALAT PATLADI, İHRACAT DÜŞÜŞTE

Berke İçten, son yıllarda kur artışının maliyetleri yükselttiğini ve ithalatı cazip hale getirdiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

"2021’de 500 milyon dolar, 2022’de ise 350 milyon dolar dış ticaret fazlası vermiştik. Ancak 2023’te 147 milyon dolar, 2024’te ise 550 milyon dolarlık dış ticaret açığıyla karşı karşıya kaldık. Ayakkabı ithalatı 24-25 milyon çiftten, geçen yıl üç kat artarak 76 milyon çifte ulaştı. 2025’in ilk ayında da ithalat yüzde 54,5 artışla 212 milyon dolara yükseldi ve sadece ocak ayında 120 milyon dolar cari açık verdik."

DESTEKLER SEKTÖRE NEFES ALDIRDI

İthalata getirilen ek verginin ve KOBİ’lere sağlanan istihdam teşviklerinin sektöre kısmi bir rahatlama getirdiğini belirten İçten, önümüzdeki aylarda ithalatın bu önlemlerle kısmen frenlenmesini beklediklerini söyledi.

"İthalata uygulanan yüzde 10’luk ek vergi ve KOBİ ölçeğindeki firmalara sağlanan 2 bin 500 liralık istihdam desteği, sektöre bir miktar nefes aldırdı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Ticaret Bakanımız Ömer Bolat’a ve Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır’a destekleri için teşekkür ediyoruz. Ancak uzun vadeli çözümler üretmeliyiz."

SAHTE ÜRETİM SEKTÖRE BÜYÜK ZARAR VERİYOR

Sektördeki bir diğer önemli sorunun kayıt dışı üretim olduğuna dikkat çeken İçten, sahte üretimin yerli üreticilere zarar verdiğini söyledi. Türkiye’de yıllık 200 milyon çift sahte ayakkabı üretildiğini belirten İçten, denetimlerin sıkılaştırılması gerektiğini vurguladı.

"Devletimiz, kayıt dışı üretim nedeniyle yıllık en az 1 milyar dolarlık vergi kaybına uğruyor. Sahte üretim, ithal ürünlerden çok yerli üreticiyi etkiliyor. Ticaret Bakanlığımız son bir yıldır denetimleri artırdı ancak şikâyete bağlı olmadan daha etkin kontroller sağlanmalı."

AYMOD FUARI YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen AYMOD Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı'nda 29’u yabancı olmak üzere 270 firma yer alıyor. 22 Mart’a kadar sürecek fuarı 20 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. AYMOD, bu yıl dijital platforma da taşınarak firmalara ve alıcılara uzun vadeli iş fırsatları sunuyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!