Karaca: Savaştan en fazla etkilenecek ülkeyiz!
Rusya ile çalışan Türk iş dünyası teyakkuzda. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Karaca, "Önümüzdeki dönemde Rusya’da yapılacak olan fuarlarda şirketlerin katılım iptallerini görüyoruz. Komşularımız olan bu iki ülke arasında yaşanan savaştan en fazla etkilenecek ülkelerden biriyiz" dedi.
Batı’nın Rusya’ya yönelik SWIFT’ten çıkarma dâhil aldığı yaptırım kararları, 33 milyar dolar hacme ulaşan Türkiye-Rusya ticaretini de olumsuz etkilemeye başladı. Bazı ihracatçılar Rus müşterileriyle iletişimde zorluk çektiklerini, fuarlara katılımın iptal edildiğini açıklarken ticarette alternatif olarak nakit transfer ve kripto paralar öne çıkıyor. İş dünyası temsilcileri ise bunun sağlıklı olmayacağını düşünüyor.
Rusya’nın küresel SWIFT sisteminden çıkarılması Türkiye ile olan ticaretine olumsuz yansıyacak. İş dünyası temsilcileri iki ülkenin ticaretinde yüzde 80 ile dolar kullanıldığını, yüzde 10 avro ve yüzde 10’da ruble ile ticaret yapıldığını belirterek, sistem dışı kalan bir Rusya’nın Türkiye’ye ödeme yapmakta güçlük çekeceği görüşünde birleşiyor. Ayrıca ruble ile yapılan ticaretin artırılması durumunda bile mevcut savaş ortamında devalüasyona uğrayan bir ruble ile ticaret yapmanın sağlıklı olmayacağı da belirtiliyor. Alternatif ödeme yolları arasında nakit para transferi veya kripto ticareti öne çıkıyor. Ancak iş dünyası temsilcileri, bunun da büyük ödemelerde risk oluşturacağını söylüyor.
TİCARET DEVAM EDER
Prof. Dr. Emre Alkin, Rusya’ya uygulanan küresel yaptırımlardan Türkiye’nin de mutlaka etkileneceğini belirterek “Ancak şunu unutmamak gerekiyor. Küresel ticaretin yalnızca yüzde 20’si kadarı bankalar tarafından yapılıyor. Dolayısıyla Türkiye ile Rusya arasında ilk etapta ticaret ve para transferleri boyutunda bir problem yaşansa da orta vadede bu, çözülebilecek duruma gelecektir. Alternatifler üretilebilir. Kısacası ticaret devam eder. Tabii hiçbir ticaret insan hayatından önemli değil” dedi.
TIRLAR GÜMRÜKTE BEKLİYOR
HISİAD Başkanı Çetin Tecdelioğlu da Rusya’nın Türkiye için önemli bir ticaret partneri olduğunu belirterek “Şu an için çok yeni bir gelişme. Alternatif ödeme yöntemleri oluşturulabilir. TAKASBANK devreye girebilir. Ancak biraz zamana ihtiyaç var. Rusya’daki müşterilerimize ulaşmakta bile zorluk çekiyor. Gümrüklerde bekleyen tırlar var. Sıcak çatışmanın bitmesi sonrası ticareti konuşmak doğru olacaktır” diye konuştu.
İPTALLER BAŞLADI
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Karaca “Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü olarak 2021’de Rusya’ya 286 milyon dolar, Ukrayna’ya 173 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik, yolcu beraberinde götürülen malları da sayarsak sadece hazır giyim sektörü olarak 1 milyar dolara yakın bir ticaret hacmimiz var. Önümüzdeki dönemde Rusya’da yapılacak olan fuarlarda şirketlerin katılım iptallerini görüyoruz. Komşularımız olan bu iki ülke arasında yaşanan savaştan en fazla etkilenecek ülkelerden biriyiz. Bugün itibari ile bazı Rusya bankalarının SWIFT uygulamasından çıkarılması ödeme gelmesini engelleyecektir. Bu da ödemeler dengesini bozacak bir durum” ifadelerini kullandı.
Türkiye gazetesi
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- QNB Türkiye, QNB Plus ile Müşterilerine Bir Adım Daha Yaklaşıyor
- Samsung Galaxy AI ile gerçek yapay zekâ arkadaşına doğru ilk adım
- Merakla beklenen ve Türkiye’de üretilen Yeni Transporter satışa sunuldu
- İhracatın Finansmanında Yeni Dönem: İGE ve EBRD Arasında Stratejik İş birliği
- Türkiye’de Ücretli Çalışan Sayısı Rekor Kırıyor: Yıllık Artış %2,5!
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.