Markalaşırsak, katma değerimiz artar | Merter moda merkezi olsun
Hazır giyim ve tekstilin kalbi olan yerlerden Merter, Arap ülkelerinden Afrika’dan, Avrupa’ya Türki Cumhuriyetlerine kadar dünyanın dört bir yanına ihracat yapıyor. Ağırlıklı olarak toptan alışverişin yapıldığı Merter’in 2022’de 4 milyar dolarlık ihracat yaptığını söyleyen MESİAD Başkanı Gürbüz Oruç, “Katma değeri yüksek ürünler üreterek markalaşmak istiyoruz’” dedi.
Tekstil ve hazır giyimin önemli merkezlerinden olan Merter, markalaşarak katma değerini artırmaya hazırlanıyor. Üretimin Anadolu’ya kaydırılmasıyla Merter büyük showroom merkezine dönüştü. Dünyanın dört bir yanına ihracat yapan Merter’deki firmalar, katma değerli ürünlere yoğunlaşarak tekstil ve hazır giyimin vitrini olma konumunu güçlendirmek istiyor. Merter Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı (MESİAD) Başkanı Gürbüz Oruç, yeni projelerini, sektörün sorun ve taleplerini anlattı. Aralık 2022’de MESİAD’ın Başkanlık koltuğuna oturan Oruç, Merter’in tekstilin kalbi olduğuna dikkat çekerek, Merter’in resmi ve gayri resmi ihracatı geçen yıl 4 milyar dolardı. Bu yıl 6 milyar dolara 2025’te ise 10 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Tekstilin kalbi Merter” dedi.
KATMA DEĞERLİ ÜRÜN SATACAĞIZ
MESİAD’ın projelerinden bahseden Oruç şu bilgileri paylaştı: “ Arap ülkelerine, Afrika’ya, Balkanlara Türki Cumhuriyetlerine ve yakın komşularımıza ürün satıyoruz. Avrupa ve ABD’ye de ürün gönderiyoruz. Tercih edilme sebebimiz, fiyatımızın uygun olması. Fiyat odaklı mal satmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar yaptığımız en büyük hata bu. Türkiye en kaliteli ürünü üretiyor. 1 lira kazanırken, o ürünü yaptıran yurt dışı firması aynı üründen 10 lira kazanıyor. Katma değeri çok düşük. Tekstilin kilogram fiyatı İtalya ile kıyaslandığında çok düşük kalıyor. Markaların değerini artırmak için çalışacağız. Merter markalaşacak. Ucuz mal satmak yerine hak ettiği parayı kazanan, emeğinin de karşılığı alınan ve etiketi ile değer gören markalar oluşturmaya çalışacağız. Genç MESİAD’ı oluşturduk. Yurt dışı fuarlara da katılarak, Merter’i önemli bir yere taşımak istiyoruz. Önümüzdeki yıl Merter moda haftasını hayata geçireceğiz. O haftaya müşteri kitlemizin olduğu ülkelerden , fenomenleri, ve modacıları davet edeceğiz. Merter’in moda merkezi olması için fiziki yapıda da değişiklik yapacağız.”
10 BİNE YAKIN İŞLETME VAR
Dünyanın birçok ülkesini gezdiklerini, buradaki temaslarında Türkiye’den çok İstanbul’un bilindiği anlatan Oruç, İstanbul kadar da Merter’in tanındığını söyledi. Merter’in ticaret merkezi olması özelliğiyle Laleli, ve Osmanbey’den Bayrampaşa ve Zeytinburnu’ndan avantajlı olduğunu aktaran Oruç,”Merter’in olduğu yerlerde tamamen işyerleri var. Konut yok. Merter’de iki türlü dönüşüm var. Binalar çok katlı mağaza olarak bölündü. Veya iki parsel 750 metrekare birleşerek büyük çarşılar oluşmaya başladı. İçinde 150-160 mağazanın olduğu AVM’ler var. AVM yatırımları da devam ediyor. Burada sadece toptan alışveriş yapılıyor. Kayıtlı 9 bin 700’e yakın işletme var. Buranın temelini hazır giyim oluşturmakla beraber, Bunların bir kısmı aksesuar, kumaşçı, baskıcı, ayakkabıcı, kemer imalatı, tekstile hizmet veren sektörlerde var. Tamamen kendi kendine oluşmuş bir tekstil ekosistemi var” dedi.
GÜNGÖREN PİYASASI OLUŞTU
Güngören’i de Merter’den ayırmadıklarını vurgulayan Oruç, “ Merter showrooma dönüşüp, büyük mağazalar oluşunca, daha uygun fiyata daha az sermaye ile iş yapanlara yer lazımdı. Bizim de atölyelerimizi oluşturan bölge Güngören Merkez Mahallesiydi. Bu mahalle Merter’e hizmet ederken alt katlarını, girişlerini mağazaya çevirdiler. Orada da kendiliğinden bir piyasa oluştu. Merter’in devamı gibi. Güngören’de de yaklaşık 2 bine yakın işletme var. Merter ve Güngören’deki işletmelerin toplamı 12-13 bin” diye konuştu.
ÜRETİM ANADOLU'YA KAYDI
Gürbüz Oruç, Merter’in 500 bin kişiye istihdam sağladığını ifade ederek şu bilgileri verdi: “ Bizdeki en küçük atölye 30 kişi istihdam ediyor. 300 kişi çalıştıran atölyeler var. Türkiye’nin değişik yerlerinde Merter’e hizmet veren atölyeler var. Anadolu’daki serbest bölgelerin bazı imkanlar sunmasıyla üretim Anadolu’ya kaydı. Kiraların artması, asgari ücretin artması, İstanbul’da iş gücünün başka alanlara kayması tekstilde üretim yapan firmaların işçi bulmasını zorlaştırdı. Ürünler Anadolu’da üretiliyor. Merter’de ise showroom olarak sergileniyor. Diyarbakır’dan Malatya’ Ağrı’ya, Sivas ve Erzurum kitlelerin akın akın gidip yatırım yaptığı yerler.”
MERTER'DEN GİYDİRMEK İSTİYORUZ
İş adamı, siyasetçi ve bürokratları Merter’den giydirmek istediklerini belirten MESİAD Başkanı Gürbüz Oruç, en büyük hayalinin ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı giydirmek olduğunu belirtti. Oruç, “Cumhurbaşkanı'mızı Merter’den giydirmek istiyoruz. Ayakkabısını Merter’den alıyor. Biz de takım elbisesini dikip kendisine takdim etmek istiyoruz” dedi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- QNB Türkiye, QNB Plus ile Müşterilerine Bir Adım Daha Yaklaşıyor
- Samsung Galaxy AI ile gerçek yapay zekâ arkadaşına doğru ilk adım
- Merakla beklenen ve Türkiye’de üretilen Yeni Transporter satışa sunuldu
- İhracatın Finansmanında Yeni Dönem: İGE ve EBRD Arasında Stratejik İş birliği
- Türkiye’de Ücretli Çalışan Sayısı Rekor Kırıyor: Yıllık Artış %2,5!
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.