Perakende sektöründe maliyet artışı alarm veriyor

Birleşmiş Markalar Derneği'nin (BMD) Şubat ayı anketine göre, markalı perakende sektöründe operasyon maliyetleri enflasyon oranının iki katına ulaştı. Ankete katılan markaların %70'i, 2024 yılında operasyon maliyetlerinin en az %60 arttığını belirtirken, %44'ü maliyet artışının %80'in üzerinde olduğunu bildirdi. Bu durum, markaların kârlılıklarını olumsuz etkileyerek yatırım bütçelerinde büyük kesintilere yol açıyor.
Markalı perakende sektöründe adet satışları daralırken, operasyon maliyetleri hız kesmeden artmaya devam ediyor. Enflasyonun iki katına çıkan operasyon maliyetleri, kârlılıkları eritirken, markaların yatırım bütçelerinde büyük kesintilere neden oluyor.
BMD ANKETİ: OPERASYON MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ ENDİŞE VERİYOR
Çatısı altındaki 518 marka ile gıda dışı perakende sektörünün önemli temsilcilerinden olan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), üyeleri arasında gerçekleştirdiği Şubat ayı anketinin sonuçlarını açıkladı. Ankete katılan markaların %70'i, 2024 yılında operasyon maliyetlerinde en az %60 artış olduğunu beyan ederken, %44'ü maliyetlerinin %80'in üzerinde arttığını bildirdi. Bu veriler, neredeyse her iki markadan birinin operasyon maliyetinin enflasyonu ikiye katladığını gösteriyor.
HAZIR GİYİM VE AYAKKABI SEKTÖRÜ ZOR DURUMDA
BMD üyelerinin yarısını hazır giyim ve ayakkabı markaları oluşturuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, son 12 aylık enflasyon %40 civarındayken, hazır giyim ve ayakkabı fiyatlarındaki yıllık artış %21 düzeyinde kaldı. 2025'in Ocak-Şubat döneminde ise enflasyon %7'den fazla artarken, hazır giyim ve ayakkabı fiyatları %10 geriledi. Bu durum, markaların adet satışlarının daha fazla daralmaması için fiyat düşürmek zorunda kaldığını gösteriyor. Her geçen gün derinleşen sermaye kayıpları, firmaların faaliyetlerini sürdürmesini giderek daha da zorlaştırıyor. Üzerindeki yük her geçen gün artan perakende markaları için verimsiz mağazaları kapatmaktan ve küçülmekten başka çare kalmıyor.
ÇÖZÜM: YENİLİKÇİ ÜRÜNLER VE MALİYET DÜŞÜRME STRATEJİLERİ
BMD Başkanı Sinan Öncel, gidişatın tersine çevrilebilmesi için yenilikçi ürün yapmaktan ve maliyetleri düşürmekten başka çözüm yolu görünmediğinin altını çizdi. Öncel, "Yüzde 600'e varan fahiş kira artışı talepleri karşısında kiracının elini kolunu bağlayan mevzuatın yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Ayrıca, hammadde ve ara mal ithalatında uygulanan ilave vergilerin sıfırlanması, bitmiş üründe referans fiyat uygulamasının kaldırılması büyük önem taşıyor. Enflasyonla mücadeleye de olumlu katkı verecek bu adımların atılması halinde perakende sektörünün kısa sürede toparlanabileceğini öngörüyoruz" dedi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Piyasaların 19 Mart Öncesine Dönmesi Zaman Alacak
- Bayramda Perakendeci 130 Milyar Liralık Kartlı Alışveriş Bekliyor!
- Perakende sektöründe maliyet artışı alarm veriyor
- Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi’ne Şok Artış: Yıllık Yüzde 29,89, Aylık Yüzde 2,70!
- İhracatta Zirve İstanbul’un, Kocaeli İkinci, İzmir Üçüncü!
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.