İstanbul
23 Aralık, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    27.04
  • EURO
    29.77
  • ALTIN
    1668.5
  • BIST
    7424.96
  • BTC
    29384.05$

TABA-AmCham (Türk Amerikan İş Adamları Derneği)

15 Mart 2022, Salı 21:14
Türkiye’de ki pek çok firmanın ve iş adamının Amerika’da ki yatırımları her zaman merak konusu olmuştur. Türkiye’nin Amerika ile ticari dostluğunun arasında oldukça güçlü bir köprü olan TABA-AmCham aynı zamanda Amerika’dan birçok yatırımcının da Türkiye ‘ye gelmesini sağlamıştır. Amerika ve Türkiye arasındaki yatırımın yıllar içinde gelişmesi ve değişmesi başarılı İhracatçı Birliklerimiz ve STK larımızın yanısıra TABA-AmCham (Türk Amerikan İş Adamları Derneği)katkı sunmuştur.  
Medeniyetlerin yoğurulduğu kadim coğrafyamız, binlerce yıllık birikimiyle her zaman bir cazibe merkezi olagelmiştir. Bağrından milletler doğuran, misafir ettiği halklara kucak açan bu topraklar, doğunun batısı ve batının doğusu olma kimliğiyle dünyanın adeta merkezi konumunu günümüze kadar sürdürmüştür.
Bizler bu derin köklerin evlatları olarak dünyaya adeta örnek olacak bir mirasın son temsilcileriyiz. Bu bilge toprakların, Anadolu’nun evlatlarıyız. Tarihin bize verdiği “medeniyetlere beşik olma” misyonu, bizleri takip eden değil, takip edilen olmaya mecbur bırakmaktadır.
Türk Amerikan İş Adamları Derneği, Türkiye ve Amerika’daki iş çerçevelerine Ticaret, ekonomi, finansman, sanayi ve benzeri konularda görüş bildirmek, uygulamada yardımcı olmak, iki ülke arasındaki ticari, ekonomik ve kültürel ilişkileri geliştirmek amacıyla merhum Turgut Özal’ın katkılarıyla 34 yıl önce Bakanlar Kurulu Kararı ile kuruldu.
Kamu yararına dernek statüsünde olan kurumumuz, Türkiye’de; İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana’da, Amerika Birleşik Devletleri’nde; Washington, Chicago ve New York temsilcilikleri ile faaliyet göstermektedir. 
Aynı zamanda Amerikan Ticaret Odası’nın Türkiye Temsilcisi olan Kuruluşumuz 35 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren Amerikan firmaları ve Amerika ile iş ilişkisinde olan Türk firmalarına hizmet vermektedir. İkili ilişkilerin güçlendirilmesini ve tüm bunların yanında Türkiye ve ABD arasındaki tarihsel dostluğun değişen Dünya şartlarında daha da güçlenmesini, her iki ülkenin ekonomik, siyasi ve kültürel yararına olacak şekilde geliştirilmesi adına çaba harcamaktadır.
Geçmişte iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerde son derece başarılı ve olumlu katkılar sunan kuruluşumuz, ilk günkü heyecanına 35 yıllık deneyimi katarak daha büyük hedeflere ulaşmak için gereken motivasyona sahiptir.
Bugün itibariyle toplam 352 üyemiz bulunmaktadır. TABA, 46 bin 935 kişilik istihdamıyla yüzbinlerce kişilik bir aileye sahiptir. Üyelerimize ait firmaların Türkiye ticaretine doğrudan katkısı 2020 rakamlarıyla 20 milyar 540 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmiştir. Firmalarımızın toplam ihracatı ise 3 milyar 279 milyon 654 bin dolar seviyesinde olmuştur

2021 yılında TABA AmCham olarak 10 toplantı ve  webinar gerçekleştirdik, aralarında ABD’li senatörlerin de bulunduğu önemli konuklarımızla Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ticari hacmi artırmanın yollarını aradık. Geçtiğimiz ay gerçekleştirdiğimiz TABA AmCham ihracat zirvesine 300 kişilik katılım sağlandı. Prof. Dr. Emre Alkin ve İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe’nin teşrifleriyle, yaptığımız zirvede, ticari ilişkilerimizin gelişmesine yönelik yol haritası ele alındı. 
Atlantik Konsülü’nün daveti üzerine Washington D.C’de Andrew M. Mellon Auditorium’da gerçekleşen ‘’Seçkin Liderler Ödül Gecesi’’nde 60. Kuruluş Yıldönümü kutlandı. Açılış konuşmasını Konsey Başkanı John F.W. Rogers yaparken bu özel gece konuşma yapan özel pek çok isim de oldukça ilgi çekti. Ödüllerin ard arda verildiği gecede yıldız isimler arasında Avrupa Komisyon Başkanı Ursula Von Der Leyen, Pfizer Başkanı Albert Bourla, Biontech mucitleri gururumuz Sn. Özlem Türeci ve Sn. Prof. Dr. Uğur Şahin’e üyelerimiz ve yöneticilerimiz ile eşlik ettik. . Davetler, toplantılar ve seminerler ile Amerika-Türkiye ticari ilişkilerinin gelişmesi anlamında çabalarımız devam etmektedir. 
Dünya Bankası Kıdemli Ekonomisti Sn. Sibel Kulaksız’ı misafir ederek, ABD’de bulunan iş fırsatlarının yanı sıra çevre, dijital, ekonomi, kadın iş gücünün arttırılması, Türkiye ve komşu ülkelerin üretim gücü ve potansiyellerini, finansa erişim ve daha pek çok konuda farkındalık yaratılması adına istişare edildi. Bu istişare ise büyük bir proje olan ‘’ Dünyada Göç ve Göçmen Olgusu’’ belgesel ve kısa film yarışması ile açığa çıkarıldı. 
TABA-AmCham Dünya, pandemi sonrasında ki fırsatlar ve tehditler başlıklı zirvede derneğimizin 35 yıllık tarihi ve 2023 vizyon projelerinin sunumu gerçekleştirildi. Bu toplantıda dijital vergiler ve vergi tehditlerin kaldırılması ele alındı. Başkan Yardımcımız Dr.Yılmaz Sönmez moderatörlüğünde Paris Bosphorus Enstitüsü Başkanı ve Galatasaray Üniversitesi Öğ. Üyesi Dr.Bahadır Kaleağası ile Kültür Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Alçın gibi konusunda uzman  isimler vizyon konuşmalarında dijital dönüşüme dair açıklamaları ile dikkatleri üzerine çektiler. TABA-AmCham ihracat zirvesi konuşmalarında emtia fiyatları, enerji krizi, dünya ekonomisi ve ABD/Avrupa piyasalarının takibi ni değerlendirdik. 
Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın New York’ta yapılan 76’ıncı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısına TABA AmCham olarak katıldık ve etkinliklere katkıda bulunduk.
Hedefimiz, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 20 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkarmaktır. 2021 yılında Türkiye’nin ihracat sıralamasında ABD 2’inci sıraya yükselmiştir. Dünya’nın en büyük ithalatçısı konumunda bulunan Amerika Birleşik Devletleri’ne gerçekleştirilen ihracatımızın artması ve uzun yıllara dayanan dostluğumuzun ticarete yansımasına daha fazla katkı sağlamak istiyoruz. 
20 trilyon dolar gayrı safi yurtiçi hasılasıyla dünyanın en büyük ekonomisi konumundaki Amerika Birleşik Devletleri, dünya tüketiminin %33’ünü tek başına yapıyor. Yılda 2,6 trilyon İthalat yapan Amerika’da Türkiye’nin pazar payı sadece yüzde 0,4 düzeyindedir. Bu ülkede Türk yatırımcı ve ihracatçılar için ciddi fırsatlar mevcuttur. ABD ithalatının yüzde 1’ine bile ulaşsak, yıllık 12 milyar dolar olan ihracatımız 26 milyar dolara çıkacaktır. 
Neden sadece Avrupa Birliği ve yakın coğrafyaya ihracat yapmak zorunda kalalım? Global dünyada neden hakettiğimiz konuma gelmek için biraraya gelip daha da büyümeyelim? Hep birlikte bunu başaracağız.
Peki bunu nasıl yapacağız? Adım adım, kararlılıkla bunu başaracağımıza inanıyoruz. İlk adımımız CRC ( Commercial Registration Certificate) projemiz olacaktır. 
Pandeminin neden olduğu global ekonomik krizde, Türkiye’nin dünya için alternatif bir tedarik merkezi olması, güvenilir tedarikçi olmanın yanısıra doğru ve kaliteli üretim stratejileri, sürdürülebilir ve yenilikçi bir bakış açısı gerektiriyor. Firmalarımızın ABD pazarına açılması için, tüm bu kriterleri denetlediğimiz bir sertifika programını başlatacağız.
TABA AmCham’a bağlı YMM ve YGM’ler, Amerikan pazarına açılmak isteyen firmaların belirlediğimiz kriterlere uygunluklarını denetleyerek, belge almaya hak kazanan firmalar, ABD’de 50 eyalette ve dünyada 117 ülkede 133 destinasyona AmCham  üzerinden İhracatçı firmalarımız da tanınmadıkları uzak coğrafyalarda güven ve ulaşılabilirlik konusunda avantaj sağlamalarına hizmet etme gayretinde bulunuyoruz. 
Bir projemiz de Türkiye’de “Nitelikli Serbest Bölge” kurmayla ilgili olacak. Kısaca QIZ olarak tanımlanan bu serbest bölge konusunda daha önce Mısır ve Ürdün adım attılar ve kısa sürede ihracatlarını artırdılar. 
Biz Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail’in de dahil olduğu bu projede illerimizin organize sanayi bölgelerine “Nitelikli Serbest Bölge” kurulmasını destekliyoruz. Toplumsal barışa katkı sağlamak adına bu bölgelerde yüzde 10-15 seviyesinde göçmen işçi kullanılmasını teşvik edebiliriz. . Böylece yüzbinlerce yeni istihdam ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin kısa sürede öngörülen hedeflere adım adım yaklaşması ulaşması mümkün olacak. 
Bu kapsamda sağlanacak QİZ anlaşması ile %85 Türk vatandaşı   %10-15 göçmen çalıştıran firmalara QİZ sertifikası verilerek ABD’ye gümrüksüz mal ihracını mümkün kılma fikrini destekliyoruz. . Ülkemizin insanı vatanseverdir ancak asla ırkçı değildir. Bunu tarihsel süreçlerde görebiliriz. Sadece kendi soydaşlarımıza ve dindaşlarımıza değil engizisyondan kaçan Musevilere ve komünizmden kaçan Beyaz Ruslara da kucak açtığımızı unutmayalım. 
Türkiye’mizin denklemde olmadığı katkı sağlamadığı hiçbir projenin coğrafyamızda başarılı olamayacağı aşikardır. Yeniden şekillenen coğrafyamızda Türkiye’nin görüş ve önerileri mutlak suretle dikkate alınmalıdır. Yaşadığımız coğrafyada barışın ihdas edilmesi hoşgörünün ticaretin ve bereketin artmasıyla mümkündür. Ticareti geliştirmek ve ülkemizi ticari platforma açabilmek bizim asli görevimizdir. 
1987 Yılında kurulan Kurumumuz,Türkiye’nin ticari konuda yurt dışına açılmasını ve Amerikan firmalarının da Türkiye’de yararlı pek çok yatırımı gerçekleştirmesini sağlamıştır. Bu sene 35. Yılı ile Türkiye’de pek çok faaliyet gerçekleştiren Türk Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham) olarak, birçok Türk yatırımcının ABD pazarına girmesine de olanak sağlamıştır. 30 yılı aşkın süredir hem Türkiye’de ki Amerikan firmalarına hem de Amerika’da ki Türk firmalarına destek olan Kurumumuz ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi adına büyük rol oynamıştır. 
Tekstil sektörümüz, 2020 yılının ağustos ayına kıyasla yüzde 36 artışla 1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek tüm zamanların en yüksek ağustos ayı ihracat rakamına ulaşan sektörümüz, yılın sekiz aylık döneminde 8,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek 2020 yılında Türkiye, ABD’nin tekstil ithalatında bir basamak atlayarak 8. sıraya yükselmiştir. 
2021 yılında ihracatımız bir önceki yıla göre %32,85 oranında artarak 225 milyar 368 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılında 2020 yılına göre; İhracat, % 32,85 artarak 225 milyar 368 milyon dolar, İthalat, %23,61 artarak 271 milyar 355 milyon dolar, Dış ticaret hacmi, % 27,64 artarak 496 milyar 723 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.İhracatın ithalatı karşılama oranı % 83,1 olarak gerçekleşmiştir. 352 üyemizin ekonomik etki analizinden de bahsetmek isterim; kayıtlı 352 Üyemizin 2020 yılında yıllık cirosu toplamda 16.915.212.065 USD, 2020 yılı ihracat hacmi ise 2.700.891.659 USD. Kurum ve Kurum Üyeleri olarak toplamda 46.935 kişinin kayıtlı istihdamını sağlamaktayız. 

Türkiye’de bulunan pek çok iş adamı ve firmaya vermiş olduğu hizmetle yeni işlere adım atılmasını sağlayarak, son dönemde verdiği hizmetlerle Üyelerimize destek olmaya devam ediyoruz. Türkiye ve Amerikan dostluğunun yanı sıra ekonomik ve ticari alanda uzmanlaşmış iş adamlarının oluşmasını sağlayarak, Amerika yatırımları ile Türkiye’ye verdiği destek kuruluş amacını bir kez daha kanıtlar nitelikte olduğumuzu belirtmeliyiz. 
Hem ticari ilişkilerin genişlediği hem yeni iş fırsatlarının doğduğu hem de hedeflenen müşteri kitlesine ulaşımın sağlandığı TABA-AmCham, firma veya şirketler için oldukça avantajlı bir kurum haline gelmiştir. 
Şirketinizi, firmanızı ya da iş alanında ki başarınızı genişletmek, ticari ilişkilerinizi farklı boyutlara taşımak, yurt dışı fırsatlarını değerlendirirken potansiyel müşteri kitlenize ulaşmak için TABA-AmCham bünyesi altında toplantılar, Amerika ziyaretleri ile uzman olduğunuz alanda çok daha büyük bir kitle tarafından farkedilmenizi sağlamaya gayret ediyoruz. 
Üyelerimize sağlamış olduğu kolaylıklar ve hizmetler ile başarılı projelerin altında imzası eksik olmayan TABA-AmCham hem Türkiye hem Amerika hem de üyelerimiz için başarılı işler gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Günden güne artan üye sayısı ve iş performansı ile Türk-Amerikan ilişkilerini daha da pekiştirerek, tüm olanakların tek bir çatı altında toplandığı yer haline geliyor. 
Her biri kendi alanında uzman kişilerden oluşan Türk Amerikan İşadamları Derneği üyeleri, Türkiye’nin ekonomik, kültürel ve sosyal gelişimi için taş üstüne taş koymaya devam edecektir.