Tekstil fabrikasının en büyük riski yangındır
15 Mart 2022, Salı 21:21Konfeksiyon günümüzde ev tekstili ve hazır giyim anlamına gelir. Konfeksiyon, tekstil denildiğinde akla gelen bir çok alt koldan biridir. Şayet giyim veya ev tekstilinde deri kullanılırsa o halde buna deri konfeksiyonu denilecektir. Türkiye’deki işçilik maliyetlerinin düşük olması, yoğun emek gerektiren bir sektör olması sebebiyle konfeksiyon, tekstil sektöründeki alt kollar arasından en dikkat çekenlerden biridir diyebiliriz.
Bir tekstil fabrikasının en büyük riski yangındır. Olası bir yangın durumunda; fabrika, üretimi durdurmak zorunda kalırsa şayet, tüm bu üretimin durduğu süreçteki kar kaybıyla birlikte, ürünlerin zamanında üretilmemesi, teslim edilmemesi ile maddi kayıp yanında müşteri nezdinde güven kaybı da yaşanacaktır, aynı zamanda sektörde de bir repütasyon kaybı yaşanır. Bu sırada önemli bir Pazar kaybı olurken, rakipleriniz sizin Pazar payınızı alabilir. Yangın üretim olan konfeksiyon ve tekstil fabrikaları için ciddiye alınması gereken en önemli risktir.
Bir üretim sürecinde kumaş seçiminden, kalıp hazırlanmasına, kalite kontrolden, son işlemler, kesim, ütü, dikim ve ambalaj sevkiyatlamaya kadar tüm adımlar dikkatle yapılmalıdır, olası tüm riskler dikkate alınarak; bu riskleri önlemek için iş güvenliği adına ve yangın ve diğer bir çok risk çıkmaması adına azami dikkat gösterilmelidir.
Risk özelinde vaka bazlı örnekler ve önerilen bazı önlemler:
- Sigara: Kontrolsüz şekilde atılan sigara izmaritinin atık kumaşları vs. tutuşturması / Sigara içme yasağı uygulanmalıdır. Sigara içme odaları oluşturulmalı ve metal söndürücüler kullanılmalıdır, işçiler uyarılmalı ve odada içme kuralına uymayanlara ceza kesilmelidir.
- Elektrik kaynaklı yangınlar: İşletme içinde yoğun olarak uzatma kablosu kullanılması ve aynı uzatma ile birden çok makinenin çalıştırılması sonucu kısa devre oluşması. Uzatma ve genel iletim kablolarının işletme içinde dağınık şekilde bulunması, üretim sırasında ortaya çıkan hav ve tozların elektrik panoları ve tesisat üzerinde birikmesi sonucu ısınmaya dayalı yangınlar, Her uzatma kablosu yalnız bir makineyi beslemelidir, Çoklu prizlerin kullanımına izin verilmemelidir. Uzatma kablolarının düzenli şekilde, kablo kanallarından geçirilmesi gerekmektedir. Elektrik pano kapakları sürekli kapalı tutulmalı, panoların yakın çevresine yanıcı malzeme depolaması yapılmamalıdır. Tüm tesisat etanj hale getirilmelidir.
- Atık malzemeleri yanması: Gelişi güzel atılan atık kumaşların sigara vs.nedenlerle tutuşması, atık kumaşlar düzenli olarak toplanmalı ve belirlenen alanlarda biriktirilerek her gün bina dışına çıkarılmalıdır.
- Kumaşlar veya ürünler tavana kadar istiflenmemelidir. Bu da ışık kaynağı led değilse yangına sebep olabilir.
Tavandaki ışık kaynağı led olmalıdır.
- Makine, techizat bakımları: Periyodik bakımı yapılmayan buhar jeneratörünün ve ya buhar kazanının patlaması. İşletmede bulunan buhar jeneratörleri veya buhar kazanının periyodik bakımları yapılmalıdır.