Son Dakika Haberleri
Dış Ticaret Yöneticileri Derneği (DIŞYÖNDER) Başkanı Dr. Hakan Çınar, Türkiye’deki ekonomik kriz ve siyasi gerilim üzerine açıklamalarda bulunarak, 19 Mart öncesine dönmenin zaman alacağını belirtti. Dr. Çınar, Merkez Bankası’nın döviz rezervlerini satmak zorunda kaldığını, faiz oranlarındaki yükselişin iş dünyasını olumsuz etkilediğini vurguladı.
Birleşmiş Milletler’de (BM) düzenlenen Sıfır Atık Enstalasyon Sergisi, moda ve tekstil sektöründe atık üretimine dikkat çekti. Emine Erdoğan’ın öncülüğünde hayata geçirilen sergide, her 90 dakikada 5 bin 400 çöp kamyonu dolusu tekstil atığı üretildiği gerçeği gözler önüne serildi. “Yeterince Var” mesajı ile açılan sergi, ziyaretçilere atıklarla yüzleşme ve çözüm üretme çağrısı yaptı.
Birleşmiş Markalar Derneği'nin (BMD) Şubat ayı anketine göre, markalı perakende sektöründe operasyon maliyetleri enflasyon oranının iki katına ulaştı. Ankete katılan markaların %70'i, 2024 yılında operasyon maliyetlerinin en az %60 arttığını belirtirken, %44'ü maliyet artışının %80'in üzerinde olduğunu bildirdi. Bu durum, markaların kârlılıklarını olumsuz etkileyerek yatırım bütçelerinde büyük kesintilere yol açıyor.
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, 2025’in ilk ayında ayakkabı dış ticaret açığının 120 milyon dolara ulaştığını açıkladı. İthalatın geçen yıl üç kat arttığını belirten İçten, ithalata getirilen ek vergi ve istihdam desteklerinin sektöre nefes aldırdığını, ancak uzun vadeli önlemler gerektiğini vurguladı.
TÜİK, 2025 yılı Şubat ayında Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi'nde (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 29,89, aylık ise yüzde 2,70 artış olduğunu açıkladı. En yüksek artış, turunçgillerde yıllık yüzde 166,37, tropikal ve subtropikal meyvelerde ise aylık yüzde 13,95 olarak kaydedildi. Bu artışlar, üreticileri ve tüketicileri etkileyen önemli bir dönüm noktasını işaret ediyor.
Türkiye, şubat ayında 20,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek, 2025 hedefi için önemli bir adım attı. Otomotiv sektörü 3 milyar dolarla liderliğini sürdürürken, Türkiye'nin ihracat kapasitesini artırmak için yeni stratejiler devreye alınıyor. 2025 yılına kadar 280 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamak için yüzde 7'lik bir artış hedefleniyor.
Gelecek 10 yılda elektrikli araç sahipliği tercihi %50’den fazla artacakKatılımcıların üçte biri elektrikli araç sahibi olmayı bekliyor; gelişmekte olan şehirler talebi artırıyorŞehirli gençler yeni elektrifikasyon teknolojileri hakkında bilgi sahibi; katılımcıların yaklaşık yarısı bu teknolojilerin mobilite tercihlerini etkileyeceğini belirtiyorKatılımcıların çoğunluğu karbon ayak izini azaltmak istiyor ve sürdürülebilirliğe değer veriyor, ancak pragmatizm ağır basıyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın başlattığı 'KOSGEB İstihdam Destek Programı', tekstil ve hazır giyim sektörlerine büyük bir umut oldu. İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, programın sektördeki tüm firmaları kapsaması gerektiğini belirterek, "Firmalarımızın üretim maliyetlerine can suyu olacak bu destek, sektördeki her ölçekten firmayı kapsamalı," dedi.